sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Talvi on täällä taas

 Talvi tuli lumineen päivineen ja sen näkee ja tuntee ulkona liikkuessa. Taas palataan tähän mun kestoaiheeseen: lumenauraus. Miten se hoidetaan joka talvi entistä huonommin? En ymmärrä. Joo, tiedän että lunta tulee ja on kiire pukata se pois autojen tieltä, mutta voisi katusuunnittelijat miettiä väliaikaiset lumensijoituspaikat ennenkuin talvi tulee.

Tässä yksi hyvä esimerkki. Lunta pukataan pyörätelineihin molemmilta suunnilta. Penkka oli ainakin metrin leveä telineiden vasemmalla puolella. Paikalle olisi kyllä käyttöä, kun vieressä on kauppakeskus. Toisaalta, telineet ovat melkoisen kaukana pääovesta, eikä telineiden sijoituskaan mielestäni ole paras mahdollinen.


Sitten toinen ikävä kuva, joka kertoo kuinka paljon "Green City" Lahti välittää talvipyöräilijöistä. Kauppakeskuksen vierestä kävelytie nuollaan puhtaaksi seiniä myöten. Ja lumet pukataan pyöräkaistan päälle. Ajoradaltakin lumet pukataan pyöräkaistalle. Pistää mietityttää, että onkohan auraajat katsoneet noita liikennemerkkejä ja ymmärtävätköhän ne, että sekin pitäis aurata. Tuosta lumikasan vasemmalta puolelta menee pieni polku, joka menee niin reunassa, että siitä voi tipahtaa ajoradalle jonkin auton eteen. Pitää seurata tilanteen kehittymistä tämä talvi ja postata keväällä kaupungille hieman kuvia ja kertoa miten asiat on.

Mielestäni on hassua, että lehdessä kaupunginherrat puhuvat kuinka autoilua tullaan kaupungissa vähentämään muuttamalla keskustan liikennejärjestelyitä niin, että henkilöautoilla ei ole asiaa keskustaan ja samalla lisätään kevyen liikenteen käyttöastetta. Tässä sitten voidaan vaan miettiä, että mitenhän ne ihmiset voivat liikkua tuola pyörällä? Samassa lehtijutussa puhuttiin, kuinka (muistaakseni) 1/3 väestöstä asuu 20min kävelymatkan päässä keskustasta ja olikohan peräti 1/2 asuu 20min pyörämatkan päässä? Talvella ja näillä aurauksilla toi pyörämatkan säde on paljon pienempi kuin kesällä. Tänään pyöräilessä tuntui että ei kertakaikkiaan jaksa liikahtaa mäessä kun pehmeää lunta jätetään tielle semmosen 3-5cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti