tiistai 13. maaliskuuta 2012

Kauden eka lenkki

Kirjoitetaampa tällä kertaa Tuulilasin tyyliin. Tuulilasi-lehden viimeisillä aukeamilla on juttu jostain onnettomuudesta jota käsitellään lehdessä.

Mies, 23 vuotta, osti uuden takarenkaan fillariinsa. Lenkkiä edeltävänä päivänä hän asensi sen entisen tilalle. Seuraavana päivänä oli muutama aste lämmintä ja aurinko paistoi. Tiet olivat osittain kosteita. Lenkki alkoi klo 17:42, aurinko oli jo parhaansa esittänyt ja kylmyys alkoi hiipiä maille.

Mies lähti ajolenkille. Kauden ensimmäisen lenkin ja sulan tien vuoksi lenkki tapahtui alle 500m päässä miehen kotoa. Sulaa tietä pystyi ajamaan reilun kilometrin verran. Autoliikenne oli vähäistä.

Viiden kilometrin ajon jälkeen mies poistui tuttua reittiä liikenneympyrästä. Tie oli etelä-pohjois-suuntainen, hieman ylämäkeä pohjoiseen päin. Aurinko oli paistanut päivällä tielle kostuttaen reunimmaisen ajouran. Ajettuaan 50m ympyrästä vastaan tuli auto, jonka takia mies ei uskaltanut ajaa totutusti keskellä tietä. Mies vilkaisi taakseen ja näki että liikenneympyrässä oli auto, joka saattoi kääntyä samaan suuntaan.

Käännettyään katseensa eteen mies huomasi eturenkaan menevän sulan tien kosteaan ajouraan. Eturengas lähti alta oikealle. Mies laskee jalkansa maahan korjatakseen tilannetta. Pyörän painopiste muuttuu, jolloin pyörä lähtee kaatumaan vielä kiinni olevan jalan puolelle. Mies yrittää jarruttaa mutta uudet renkaat eivät pidä. Mies kaatuu ja pyörähtää pyörän yli. Vastaantuleva auto teki hätäjarrutuksen katsoakseen miten kävi. Mies nousi maasta ehjänä loukkaamatta itseään ja korjasi pyöränsä sivuun, jotta ympyrästä tuleva auto pääsee ohittamaan.

Vaurioina paikaltaan pyörähtänyt oikea vaihtajakahva, johon tuli melkoiset naarmut. Muualle pyörään eikä miehen vaatteisiin ei tullut mitään jälkiä.

Spekulointi
 Miksi näin kävi? Ilmeisesti vilkaisu taakse aiheutti pienen horjahtamisen, jolloin pyörä kääntyi oikealle ja ajautui mustalle jäälle. Painopiste oli ilmeisesti pyörän vasemmalla puolella, jolloinka eturengas karkasi alta oikealle. Vasemman jalan laskeminen maahan aiheutti painopisteen muutoksen pyörän oikealle puolelle jalan päälle, joka oli vielä pyörässä kiinni. Tämä voima lähti puskemaan eturengasta vasemmalle, jolloin oikeaa jalkaa ei enää saanut polkimesta ja maahan tueksi.

Yhteenveto
Vaikka on lämmintä, aurinko paistaa ja sulattaa lunta, kannattaa varoa iltapäivällä auringonlaskun aikaan viilentyvää vettä, joka on liukasta. Nastarenkailla olisi ehkä vältetty kaatuminen ja kuvissa näkyvä kolhu. 

Lenkille tuli pituutta vajaa 6km. Nyt pitää koittaa oikea kahva ja katsoa toimiiko se. Tankoteipit voisi vaihtaa samalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti