perjantai 20. syyskuuta 2013

Pyörällä töihin

Olenkin tainnut aiemmin mainita, että kuljen pyörällä töihin joinakin työpäivinä. Nyt kun kesä muuttui syksyksi ja ilmat epävakaiksi, täytynee alkaa pohtimaan junalippua. Pyörän asema työmatkakulkineena tipahtaa sijalle kolme, kun kesän ajan se on ollut ensisijainen kulkupeli ennen autoa ja junaa. Nyt siis järjestys juna, auto, pyörä. Saatan toki kulkea vielä lokakuussakin pyörällä, jos ilmat ovat suotuista, mutta silloin en saa taloudellista säästöä. Yksi kannustin pyöräilyyn on ollut raha ja säästynyt aika. Käsitellään ensin aika ja  tuota rahapuolta alempana.

Aika

Laskin keväällä, että julkisilla ovelta ovelle työmatkaani kuluu aikaa 51min suuntaansa pyöräilyneen ja kävelyineen. Autolla matkan taittaa 30-50min, riippuen ihan viikonpäivästä. Perjantaisin pääsee nopeiten, hitaiten muina päivinä. Pyörällä meni kesällä parhaimmillaan 55:53, normiajat ovat 60-67min, näihin lisätään vielä suihku n.10min. Eli päivässä käyttämäni aika työmatkaan: juna 1h 42min, auto 1h-1h 40min ja pyörä yhteensä 2h 20min - 2h 34min. Autolla liikkuminen on kaikista stressaavinta ja todennäköisyys onnettomuudelle on suuri. Junalla matkaaminen on tylsää ja vähän stressaavaa, kun on tungosta junissa, mutta onnettomuusriskiä ei käytännössä ole. Pyörä on kaikista stressivapainta loma-aikoihin, mutta stressimittari kohoaa 1%:iin kun koululaiset jne valtaavat kelvit. Pyörän riskit ovat auton ja junan väliltä.

Mutta tärkein pointti työmatkoissa on ollut se hyötyliikunta, joka on yhtälailla lenkkeilyä kuin normi kotoa-kotiin lenkit. Tietysti matka töihinpäin on aina sama, mutta töistä kotiin voi koukata mistä haluaa. Jos käyttäisin päivästäni tuon 1h 40 min kulkemiseen jollakin muulla, se on pois liikunnasta. Työpäivän jälkeen olisin vähän ennen klo 17 kotona, pieni ruokailu, lepo, lenkkivalmistelut ja lenkille. Tähän olisikin kulunut tunti ja siihen päälle parin tunnin lenkki, kello olisi ainakin 20 illalla. Pyörällä töistä tullessa olen kotona matkasta riippuen klo 17:30-19:00, ja pääsen sitten lepäämään. Lenkille lähtö ei kaadu "en mä nyt jaksta tai viiti" -ajatuksiin, koska töistä on vaan pakko päästä kotia. Hyvä kannustin.

Raha

Sitten se lähestulkoon suurin kannustin ajan kanssa: raha.
Kulkuväline Hinta/pv
Hinta/kk Yhteensä kk
Juna, lippu 31 vrk 4,4 137
Auto, 5l/100, 1,62€/l 4,86* 106* 201

Tähdellä merkkasin autoilun polttoainekulut ja laskin verot, vakuutukset ja renkaiden kulumiset yhteensä-kenttään. Verot tekevät 7,33€/kk, vakuutukset 66,33€/kk ja renkaat n. 1€/60km. Huoltokuluja ja arvonalenemista en ole laskenut, huoltokulut tekenevät euron päivälle.

No minkä verran pyöräily on säästänyt? Aloin kulkemaan töissä pyörällä 18.4 ja viimeinen ajokerta ennen junalipun ostoa on 17.9.  Alettuani kulkemaan junalippu oli vielä voimassa ja se loppui 23.5. Jatkoin junalippua vielä kymmenellä sarjalipulla. Olen käynyt 49 kertaa pyörällä töissä huhtikuun ja syyskuun välissä ja 34 kertaa toukokuun lopusta syyskuuhun. Työpäiviä tuossa välissä on mun laskujen mukaan 108, joista voi vähentää 5 junapäivää (sarjaliput), 5 etäpäivää ja 13 päivän loman, eli työpäiviä on sitten 85. Näistä pyörällä 34 ja loput 51 autolla.

Autoilun kustannukset (otetaan taulukosta 201/22) ovat 466€. Junalla koko kesä olisi maksanut (3,5*137) 479€. Jos autolla olisin ajanut koko kesän, hintaa olisi tullut 776€. Auto-pyörän sekakäytöllä olen säästänyt pelkkään autokäyttöön nähden 310€. Ihan hyvä säästö, vaikkei tuota rahaa ole missään säästössä. Nuilla rahoilla sai mm. lennot Berliiniin.

Tällä hetkellä kausi 2013 on maksanut 0,46€/km johtuen uuden pyörän investoinneista. Ilman Giantin ostoa kauden hinta olisi 0,11€/km.

ps. kaikki laskelmat ovat suurpiirteisiä, paitsi viimeisen kappaleen kausien hinnat.

edit 15.10.2013: kävin syyskuussa tämän kirjoituksen jälkeen vielä pari kertaa töissä ennen junalipun ostoa. En jaksa laskea mitä se vaikuttaa laskuihin. (36 kertaa pyörällä kesän aikana.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti