perjantai 11. marraskuuta 2011

Datahamstraaja

Monet ovat ihmetelleet miten viitsin kerätä tietoa monesta asiasta. Aikoinaan yleisurheiluaikaan tuli harjoituspäiväkirjaan merkattua kaikki kilometrit treeneistä ja kisoista vuosilta 2002- 2008. Keräsin viikottaiset, kuukausittaiset ja vuosittaiset kilometrit ja taulukoin minkä verran niitä on ja viikottaisista piirtelin graafia, josta näki kivasti miten menee. Mun mielestä se oli hauskaa ja kannustavaa, kun saattoi vaikka asettaa tavoitteeksi seuraavalle viikolle jonkin verran enemmän kuin menneellä viikolla. Ja mäki hyvin missä vika jos ei juoksu kulkenut.

Omilleen muuton jälkeen aloin heti ylläpitää omaa budjettia, johon keräsin kaikki tulot ja menot. Veikkaisin, että tämä budjettitaulukointi on pelastanut monelta konkurssilta ja opintolainalta. Olen pärjännyt kesätyön palkalla koko talven aina seuraavaan kesään ja silloinkin on ollut jonkin verran säästössä. Monet luokkakaverit ovat hakeneet maksimi opintolainat koska rahaa ei ole eikä se pysy hanskassa. Mä näen hyvin milloin rahaa on mennyt ihan liikaa ja voin laittaa lompakon kiinni. Kyllähän jollakin tavalla budjetointi onnistuisi vain käyttämällä pankkikorttia, mutta se tuntuu jotenkin hankalalta koska joka paikkaan pitäisi maksaa kortilla. Ja vielä kun on kaksi eri korttia eri pankkeihin niin homma on lähtöpohjaltaan ihan sekaisin. Taulukot pelastavat ja niitä on kiva tehdä ja kehitellä.

Kaikesta tästä, yllätys yllätys, keräilen taulukkoon myös pyöräilykilometrit mitä ajelen Meridalla. Aloitin taulukoinnin heti kun ostin Trekin tammikuussa 2009 ja tein siihen laajennuksen Meridalle toukokuussa 2009. Nyt on kolme kesää kerätty kilometrejä taulukkoon ja hauskaa on. Kesällä 2010 laajensin taulukkoa niin, että keräsin myös kalorit ylös kun ostin uuden sykemittarin ja ajattelin hyödyntää sitäkin ominaisuutta. Tulevalle vuodelle tein taulukkoon pienen lisäyksen, nimittäin ajattelin tutkia miten paljon tulee tuota hyötyajoa, eli kauppa-, koulu- jne matkat. Tänäänkin olen ajanut hyötyajoja 12km. Ei se ole mikään vaiva merkkailla kilometrejä, huomasin sen kesällä kun täytin kilometrikisaan kilometrejä.

Vähän huolettaa Nopsan takanapa koska se on väljä. Vanne heiluu melko paljon sivusuunnassa ja kaarteissa oikein tunnen miten se muljuaa sivusuunnassa. Pitäisi varmaan huomenissa ottaa kiekko pyödälle ja vähän kirrata napaa. Toivottavasti se on vielä pelastettavissa, vaikka tekeekin mieli ostaa/rakentaa uusi kaupunkisinkula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti