keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Voimarinteen puolimatka

Viime postauksessa mainittu lauantain 5km juoksulenkki typistyi 2km:n verkaksi kaikennäköisten kiireiden vuoksi, mm mansikanpoiminnan. Lauantai oli muutenkin stressaava päivä, koska puolimatka oli jo seuraavan päivänä. Viikon ajan psyykkasin itseäni ajatellen, ettei se puolikas ole paha rasti. Lauantaina alkoi jo olemaan psyykkausväsymystä. Sitä vaan yksinkertaisesti meinasi lakata ajattelemasta asiaa positiivisesti.

Tein itselleni perjantaina tankkaussuunnitelman pyöräosuudelle. Kerrankin kokeilin valmistajan ohjetta ja söin geelin 20 minuutin välein. Laskin tuon 30km/h:n keskarilla.


Sunnuntai-aamu

Kello herätti 5:20 ja kuudelta oli tarkoitus päästä lähtemään. Ensin meinasin puolta seitsemään, mutta hermoiluni takia päätin ottaa aamuun ylimääräisen puolituntisen. Kamat autoon ja liikkeelle. Keli oli mukava Tampereen motarille saakka, jossa hetkittäin vettä tuli ihan älyttömästi. Koko ajomatkan satoi vettä, joka vähän vei mieltä matalaksi.

Perillä ihmettelin kisapaikkaa. Tämmöinen pieni kylä, jossa on vastaanottokeskus/innovaatiokeskus Voimarinne. Tieltä noustiin kohtalainen mäki innovaatiokeskuksen parkkipaikalle, joka toimi vaihtopaikkana. Kävin varmistamassa osanottoni puoli yhdeksän aikoihin, sitten vein kamat omalle vaihtopaikalle. Omasta mielestä sain kohtalaisen hyvän paikan.

Vaihtopaikan asettelun jälkeen tutkin aluetta ja minne mikäkin reitti lähtee. Siirtymä uinnista vaihtoon olikin melko mielenkiintoinen: jyrkkä rinne, portaat, jyrkkää purunrataa, sepeliä. Rinne oli tosiaan sen verran jyrkkä, että voimaa se kysyi. Pyöräosuuden kääntöpaikkakin alkoi hiljalleen hahmottumaan, kun turha liikenne väheni. Juoksu lähti metsään ja ne ensimmäiset 40m näytti ihan hyvältä purunradalta.

Vasemmalla Sampsa, joka ui päivän nopeimman uintiajan, sitten Vesa, sitten päivän synttärisankari Teemu ja Arto, jota en tunne, mutta kuulemma pitkän linjan harrastaja.

Viimeinen vilkaisu, nähdään reilun 5h:n päästä!

Uinti

Uintivesi oli varmaan lämpimintä, jossa olen uinut Suomessa: peräti 22 astetta järjestäjien mukaan. Ja kellokin näytti samaa, kai sitä pitää uskoa. Tein parin sadan metrin uintiverkan ja siirryin lähtöpaikalle hengailemaan. Otettiin muutamat kuvat tuttujen kanssa ja sitten alkoi keskittyminen tulevaan koitokseen. Vielä viimeinen vilkaisu olan yli emäntään ja palataan vajaan kuuden tunnin päästä asiaan.

Uinnin alku oli taas melkoista myllerrystä, mutta pääsin nopeasti omaan rytmiin. Hyvästä uintifiiliksestä huolimatta porukkaa meni ohi. Pääsin peesiin hetkeksi, mutta sitten edellämenijä lähti ihan väärään suuntaan ja katsoin fiksummaksi ottaa oma reitti. Lähtöpaikkaa kohti uidessa huomasin, että uintivauhtini on pahimmoilleen hidas. Edellä menee paljon nopeita, joiden peesissä voisi olla ja takana tulee sitten todella hitaita uimareita.


Eka kierros meni tasaisen mukavasti uidessa, väliaika taisi olla 18 minuutin paikkeilla kun käytiin maissa kääntymässä. Olin yllättänyt, koska ennakoin, että aika olisi lähempänä 20 minuuttia. Ilmeisesti edeltävänä tiistaina hoidettu käsihieronta ja pois napsautettu lukko auttoi asiaa.


Toisen kierroksen ekalla puolikkaalla keskittyminen alkoi herpaantumaan. Puolivälissä kierrosta sain ajatukset kuitenkin kasattua ja viimeiseltä poijulta yritin kiristää vauhtia kohti maita. Tuntuikin, että olisin saanut vähän kiristettyä, kädet ainakin olivat hapoilla.

Maihinnousupaikasta alkoi nousu kohti vaihtopaikkaa, joka ei onneksi ollut ruuhkanen, sillä reitillä oli yhdet portaat. Kävelin portaiden yläpäähän saakka, josta sitten juoskin loppumatkan vaihtoon. Vaihto sujui hyvin, enkä jäänyt miettimään mitä ottaisin mukaan ja mitä en. Kaikki oli etukäteen suunniteltu. Kenkiä laittaessa mun piti neuvoa emäntää, miten toimia kun kamera sanoi, ettei objektiiviä tunnistettu. Onneksi joku yleisöstä kävi vielä auttamassa häntä.



Pyörä

Vaihtopaikalta alkoi jyrkkä mäki, käännös vasempaan ja ajettiin puolisen kilometriä kyläraittia. Taas käännös vasempaan, sitten muutama kilometri, käännös oikeaan ja loppumatka suoraan ajaen yhden liikenneympyränkin kautta suoraan. Tylsää. Suurin osa matkasta oli 80-rajoituksella olevaa tietä, eli tasaista ja suoraa. Mäkeä kylläkin oli ihan kiitettävästi.

Tavoitteena oli ajaa pyörä 33-34km/h:n keskarilla. Sivutuuli vähän häiritsi aeroasennossa ajoa. Tankkauksesta pidin kiinni ja homma tuntui hyvältä. Muutamia henkilöitä ohittelen ensimmäisellä kierroksella. Yhdessä alamäessä laitoin kaikista suurimman vaihteen silmään ja keräsin vauhtia koska vastassa oli iso ylämäki. Vajaa puolimatkassa isoa mäkeä pykälsin isolta eturattaalta pienelle ja se meni yli. Sain onneksi vaihtajalla ja sopivalla pyöräytyksellä ketjun paikalleen vauhdista eikä kaikki vauhti ollut aivan kuollut.



Kääntöpaikalta paluumatkakin sujui varsin hyvin, kunnes ensimmäinen vastaanlentänyt ampiainen pisti käteen. Pari kilometriä kättä kirveli, sitten kipu haihtui ja polkeminen jatkui. Ison mäen päällä vetäisin nopeasti geelin ja vaihdon etuvaihdetta isommalle, kunnes ketju tipahti taas, tällä kertää polkimen puolelle. Näin on käynyt kerran aiemminkin, ja sain sen nytkin vauhdista paikalleen.

Voimarinteen päässä kääntöpaikalle tulo tuntui hyvältä, mutta sieltä lähteminen pahalta, koska edessä oli toinen 45km pitkä lenkki. Täytin pulloni ja heitin tyhjän pullon emännälle. Yleisöä oli mukavasti kannustamassa kääntöpaikalla.


Tämä toinen kierros oli edellistä tylsempi. Odotin vain sen loppumista ja vaihtoa juoksuun. Vedin viimeisen geelin 13km ennen maalia ja vesikin loppui sopivasti. Olisi pitänyt ottaa järjestäjiltä yksi pullo viimeisessä huollossa, vaan minkäs teet. Ensi kerralla sitten.



Toinen vaihto sujui nopeasti, kengät suorastaan sujahtivat jalkaan ja juoksu tuntui hyvältä.


Juoksu

Vaihtopaikalta katsoen reitin alku näytti hyvältä, mutta pian huoltopaikan jälkeen reitti muuttui upottavaksi purunradaksi. Huollosta nappasin vettä pahimpaan janoon ja kirosin, kun niin paljon meni ohi suun. Aurinkokin alkoi pilkahtelemaan, jopa lämmittävästi, vaikkei ennuste niin lupaillut. Juoksureitti oli enimmäkseen maastoa: ekat 300m purunrataa, sitten asfalttia 300m, soratietä 150m ja maastotietä loppumatka 3,5km saakka. Tie meni jonkin pihapiirin läpi, sitten junaradan ali ja loppumatka junaradan varressa kulkevaa huoltotietä pitkin. Toinen huolto oli 2,5km kohdalla.

Eka kilometri sujui hyvin, sitten selkä alkoi jumia. 4km:n kohdalla jumi lakkasi ja pystyin taas juoksemaan normaalisti. Ensimmäinen kierros sujui ihan hyvin, jokainen kilometri oli alle 6min/km eli tavoitevauhdissa oltiin. Toisella kierroksella alkoi jo matka vähän tuntumaan, muttei pahasti. Olin yllättynyt, kuinka hyvältä juoksu tuntui. Kierroksen toisella huoltopaikalla aloin käyttämään kosteuttavia sieniä ja kastelin päätäni, kasvojani ja loput vedet puristin päälleni. Onneksi järjestäjä käytti pahvimukeja, jotka pystyy puristamaan littaan, jolloin mukista saa juotua kaiken vauhdissa. Tämä oli mun yks parhaimpia oivalluksia.


Kolmannelle kierrokselle lähdettäessä juoksu alkoi tuntumaan reiden ulkosyrjissä ja nivusissa sekä kyljissä, jälkikäteen hieroja sanoi noiden oireiden liittyvän toisiinsa. Kierroksen ekasta huollosta nappasin suolakurkkua emännän määräyksestä. Coctail-kurkut kai nyt voi laskea jollakin tapaa suolakurkuiksi, mutta siinä vaiheessa olisi maistunut oikeat suolakurkut. Oli mukava ajatella, että enää reilu 40min tätä on jäljellä.


Buffet

Kierros sujui pakottaen pysymään tavoitevauhdissa. Paluumatkan huoltopisteellä katsoin kelloa: 18minuuttia aikaa. Pari kilometriä ennen maalia katoin uudestaan ja vartti jäljellä. Ajattelin että enää Leksan lenkin verran jäljellä, kyllä tästä selvitään. Viimeisen kilometrin kohdalla alkoi onnistumisesta silmät kostumaan. Mä olin pelännyt tätä, odottanut tätä, treenannut tähän, psyykannut tähän ja uskonut itseeni.

Vielä viimeiset sadat metrit ja viimeinen nousu meni taistellessa voittajafiiliksen kanssa. Olin antanut kaiken, mitä irti sain eikä tämä edes tuntunut pahalta. Siitä huolimatta maalin näkeminen melkein itketti. Puolimara meni aikaan 1:55, johon olen tyytyväinen, koska ennätykseni on 1:45 eikä silloin tarvinnut verrytellä reilu kolme tuntia. Tavoiteajassa pääsin maaliin, kroppa toimi eikä ilmennyt mitään ongelmia kropassa. Mä niin pystyn vetää täydenkin matkan. Tuplausnappia pitää painaa syksyllä ja päättää missä sen tekisi.
Megairvistys

2min myöhemmin: tuplataanko?

Loppusanat

Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka jaksoin uida ja melko hyvin ajatus pysyi kasassa uinnin aikana. Sitä helposti alkaa miettimään kaikkea muuta, kun näkee suurimman osan ajasta vaan mustaa/ruskeaa vettä.

Pyöräilessä meni vettä 1,5l ja geelejä 8kpl. 9 kpl olin varannut mukaan, mutta yksi meni huolimattomuusveroina harakoille. Yksi geeli per 20 min tuntui toimivan tässä kelissä. Tämä antoi hyvää kokemusta tulevaa ajatellen.

Juoksussa ehkä näkyy eniten se turha paino, mitä kuljetan mukana kropassa. Painoa on pakko saada ensi talvena pudotettua täyttä matkaa ajatellen.



Sijoitus oli aika hyvä, 39/89. Ei tuolla ajalla vielä leuhkimaan pääse, mut onpahan takana suoritus, jota ei nyt suurin osa kansasta koskaan tee.

Palautuminen

En ollut ottanut toisia lenkkareita mukaan ja jalassa oleet alkoivat jo tuntumaan niin pahalta, että päätin tyytyä kävelyverryttelyyn. Kävelin kamojeni kanssa autolle, vaihdoin piraatti-crocsit jalkaan ja kävelin katsomaan palkintojenjaon sekä suihkuun.

Maanantaina kävelin vain mitä oli pakko: kotoa autolle, ja autolta töhiin, sama takaisinpäin. Tiistaina oli kevyt hieronta käsiin ja jalkoihin ja kävin hierojalla kävellen. Keskiviikkona jaloissa on pientä lihaskipua, mutta kovasti paranemaan päin, torstaina voinee jo käydä lenkillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti