sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Mietiskelyä tien päällä

Viime päivät päässäni on pyörinyt pari ajatusta: intti ja pyöräprojekti. Intin vaihtamista olen suunnitellut jonnekin tänne etelään ja tekisi mieli rakentaa pyörä. Kyllä, ihan alusta asti tilata mieleiset osat netistä. Mutta kumma kyllä kun alkaa kattomaan aluksi sopivaa runkoa, koko homma tökkää siihen. Ei tahdo löytyä mielestä CC-runkoa levyjarruin. Ja jos löytyykin, hintaa on +400€.

Palataan ajassa viime tiistaille. Kävin silloin hieman poimimassa mäkiä täsä Lahdesta. Kävin Männistönrinteenkadulla kiipeämässä aika rankan mäen. Ja mäen päältä oli hienot maisemat eteläiseen Lahteen. Sitten ajoin Messiläntieä jossa on aluksi aika pienoinen mäki ja sen jälkeen mukavan pitkä alamäki.

Tämän jälkeen kuvittelin tulleeni reissun rankimpaan mäkeen, Jalkarannantien mäkeen Messilän tykönä. Tässä mäessä saa hyvät vauhdit alaspäin mutta ylöspäin on tekemistä. No kumminkin kävi niin että ei sekään tuntunut mitenkään pahalta. Mietin että miten saisin puristettua vähä mehuja ulos ja päätin poiketa Kankaankadulla. Kankaankadun nousu on varmasti Lahden rankimpia, ainakin jyrkkyyden puolesta. Sekin noustiin ylös kunnialla, eli olisin päässyt Royal Cycling Teamiin. Täytyy ensi keväällä käydä suorittamassa pääsykoe.

Keskiviikko oli lepo. Torstaina kävin kaupassa Meridalla ja käytyäni kämpillä lähin vielä heittämään pienen lenkin. Perjaina kävin uimahallissa katsomassa miten tämä hylje pysyy pinnalla. Enhän minä uinut kuin 1 kilometrin, mutta menkööt se ekan kerran piikkiin. Lauantai taisi olla lepo, muistaakseni.

Sunnuntaina lähin heti aamusa joskus puoli 10 aikoihin ajamaan. Tarkoituksena oli ajaa Vesijärven ympäri ja poiketa vielä jossakin. No näinhän siinä kävi. Alkumatka Lahdesta Jalkarannan ja Messilän kautta Hollolan kirkonkylälle oli hiljainen väli, ei ollut mitään mainittavaa. Tai no on sen verran että Messilän mäessä tulin alas 63,29km/h vauhdilla! Eli tein oman ennätykseni nopeuden suhteen ja samalla menin ensimmäisen kerran yli 60:nen. Viimeksi menin 59,xx keväällä.

Jotenkin Hollolan kirkonkylän jälkeen on tylsää jatkaa Hillilän kylään asti. Se pätkä on jotenkin niin puuduttava. Lisäksi tällä välillä joka pysähdyksen jälkeen ei kulkenut ollenkaa ajaminen. Tuntui kuin olisi ollut kumit puhki ja jarrut laahaamassa. Tulin kumminkin monen vitutuksentunteen jälkeen tielle 24. Siinä risteyksen jälkeen tuli reissun toinen maantiepyöräilijä vastaan. Lähdin sitten vasemmalla kohti Asikkalan kirkonkylää. Olin monesti katsonut että näyttää olevan 7% nousu. Ja tänään se piti käydä kokeilee. Ei tuo tuntunut pahalta n.45 km ajon jälkeenkään. Kun pääsin mäen päälle, alkoi miltein heti lasku. Onneksi lasku ei ollut yhtä tärisyttävä, olihan tie soratietä!

Onnellisesti tulin Asikkalan kirkonkylälle joka ei ole kovinkaan häävin näköinen kylä. Jotenkin en tuntenut tähän semmoista vetoa kuin tunnen Hollolan kirkonkylää kohtaan. Lähdin sitten siitä kohtu Pulkkilanharjua kun matkaa ei ollut kuin 5 km. Ja sanottakoon että kyllä kannatti käydä. Hienot maisemat mutta valitettavasti en auringon takia saanut otettua hyvää kuvaa paikasta.

Tein u-käännöksen koska halusin jo kotiin. Tietenkin minun tuurilla koko matka Pulkkilanharjulta Vääksyyn oli vastaista. Ja matkaa oli varmaankin se 15 km. Mutta loppujen lopuksi tulin Vääksyyn ja jatkoin sieltä Vesivehmaalle. Vesivehmaalta ajoin Paimelan kautta Mukkulaan ja sieltä Kisapuiston kautta kämpille.

Muutamia huomioita:
* Miksi on pakko suojateiden kohalle laittaa niitä katukiviä ja jättää semmoiset 5 cm:n pykälät? Tätä en vaa ole ymmärtänyt.

* Ihmiset voisivat hieman opetella käyttäytymään pyöräteillä. Tuli monta ihmistä vastaan jotka ajoivat/kävelivät oikealla puolella tietä, eli minun kaistalla! Ei ole mukava eikä turvallistakaan alkaa minun väistämään toiselle puolelle eikä ole sen vastaantulijan takaa tulevan mukava ohittaa oikealta puolelta.

* Mäen nousu ei mielestäni ole yhtään helpompaa jos sahaat sitä pyörätietä laidasta laitaan. Osta kevyempi pyörä jossa on vaihteita. Ei se sinun 15 vuotiaana ostamasi Tunturi ole enää sinun heikoille voimillesi hyvä. nyt puhutaan vanhuksista.

* Miksi niitä kalja- ja viinapulloja täytyy rikkoa pyöräteille? Sen voisi heittää vaikka siihen pysäkin taakse metsään jos haluaa päästä heti eroon siitä.

Tosiaan lenkki oli 104 km pitkä ja aikaa kului huimat 4h 29 min sykemittarin mukaan.

Lopuksi joku kuva tähän:


ps. Miksi tämän Bloggerin täytyy oletuksena lisätä kuva tekstin alkuun vaikka kursori on tekstin lopussa?

2 kommenttia:

  1. Onhan se vittumaista ,kun jalkakäytävällä ihmiset kulkevat miten sattuu, mutta tieliikennelaki antaa siihen mahdollisuuden :) Ainoastaan meidän pyöräilijöiden tulee kulkea oikeaa reunaa. Tsemppiä sinne Lahteen.

    VastaaPoista
  2. Totta mutta miksi EU:kaan ei puutu tähän? Kiitokset.

    VastaaPoista